ÇİN VE ABD ARASINDA AKLA GELMEYEN BAŞA MI GELECEK?

Bloomberg’in yürüttüğü Yeni Ekonomik Forum kapsamında Bloomberg’de Çin Editörlüğü, Wall Street Journal’da Asya Haberleri Editörlüğü yapan Andrew Browne “ABD ve Çin için Düşünülemez Olan Kaçınılmaz Olabilir” başlıklı bir makale kaleme aldı.

Makalede Browne, ticari ilişkilerin kopmasının ABD’ye vereceği olası zararları Boeing şirketi örneği üzerinden anlatıyor ve ardından derinleştiriyor.

“Boeing, kendisini Amerika’nın en büyük ihracatçısı olarak adlandırıyor. Peki ya şirketin en önemli denizaşırı pazarı olan ve önümüzdeki yirmi yıl içinde ABD’yi büyük ölçüde ele geçirecek olan Çin’deki tüm işini kaybederse? Dev uçak üreticisi, Çin’in 2019 ve 2038 yılları arasında 5.000 ticari uçak satın alacağını tahmin ediyor. ABD Ticaret Odası ve Rhodium Grup’un bu ay yaptığı bir araştırmaya göre,% 45’lik bir pazar payı öngören sipariş kaybı, 342 milyar dolarlık muazzam bir toplayacak. “

“Bunun da ötesinde böyle bir durumda Boeing ve diğer ABD şirketleri, bakım ve diğer havacılık hizmetlerinden elde edilen gelirlerden, 533 milyar dolar daha, vazgeçeceklerdi. Ve hasar burada bitmeyecekti. Çin’e tam bir satış kesintisi, ABD’nin üretkenliğinin kilit faktörlerinden biri olan ABD havacılık endüstrisindeki ölçek ekonomilerini daraltacaktır. Bu, ABD yapımı ürünlerin maliyetini artıracak ve küresel olarak rekabet güçlerini aşındıracaktır.”

Bunun sonucu olarak Browne “Boeing ve onun tedarikçi ağına bağlı olan Washington eyaleti ve Kaliforniya’daki on binlerce yüksek vasıflı, iyi ücretli iş ortadan kalkacak.” diyor. ABD ekonomisinin havacılık endüstrisine bu kadar bağlı olmasını da bu ticaret düzeninin bozulacağının hiç beklenmemesine ve bu yüzden önlem alınmamasına dayandırıyor.

ABD Ticaret Odası’nın uyarılarına yazıda şöyle yer veriliyor:

“ABD (Ticaret) Odası, “ABD’nin ayrılma politikalarının mevcut gidişatı devam ederse, tam bir kopuşun aslında en olası sonuç olacağı” konusunda uyarıyor. Bu etkiler yarı iletkenler, kimyasallar ve tıbbi cihazlar dahil olmak üzere diğer ABD endüstrilerini de benzer şekilde felce uğratabilirler. Amerika, … Çin pazarı için ürünler geliştiren yabancı şirketler için bir çekim merkeziydi. Eğer ABD ve Çin ekonomileri birbirinden ayrılırsa, bu şirketler büyük olasılıkla Ar-Ge faaliyetlerini başka yerlere taşıyarak ABD inovasyon ekosistemine bir darbe indirecekler.”

Bu gelişmelerin ise ABD politikaları dışında da kaçınılmaz olmaya başladığını belirten Browne Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in ortaya attığı “ikili dolaşım” stratejisinin büyük ölçüde “Çin’in uzun süredir devam eden, yabancı teknolojileri yerli teknolojilerle değiştirmeye yönelik sanayi politikalarının yeniden canlandırılmasına” hizmet ettiğini belirtiyor.

ABD’nin neler yapması gerektiği konusunda Browne, Biden yönetiminin “kritik tedarik zincirlerini gözde geçirme” emrinin mantıklı bir başlangıç olduğunu söylüyor. Bu tedarik zincirleri yarı iletkenler, nadir metaller ve ilaç bileşenleri gibi sektörleri kapsayacak. Bu yorumu yapan Browne, ABD Başkanı Joe Biden’ın “Yabancı bir ülkeye, özellikle de çıkarlarımızı veya değerlerimizi paylaşmayan bir ülkeye bel bağlamak zorunda kalmamalıyız.” sözünü hatırlatıyor.

Browne yazıyı şu uyarıyla bitiriyor: “Bir rakiple başa çıkarken önlem almak bir şeydir, Çin’den ayrılmak ise bambaşka şey. ABD (Ticaret) Odası çalışmasının önerdiği gibi, kesintiyi savunan politikacılar, Çin’in şu anda finanse ettiği yeniliği desteklerken, ABD şirketlerinin devasa gelir açıklarını hükümet harcamalarıyla doldurmaya hazır olup olmadıklarını kendilerine sormalıdır.”

Kaynak: https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2021-02-27/bloomberg-new-economy-on-the-path-to-china-u-s-decoupling?cmpid%3D=socialflow-twitter-economics&utm_campaign=socialflow-organic&utm_content=economics&utm_source=twitter&utm_medium=social

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir