ABD’nin Türkiye’ye yönelik CAATSA yaptırımları yarın yürürlüğe girecek

ABD’nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası (CAATSA)’nca Türkiye Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ve SBB Başkanı İsmail Demir’in de aralarında yer aldığı dört kurum yetkilisine uyguladığı yaptırımlar 7 Nisan tarihinde yürürlüğe girecek.

Yapılan açıklamada “Rusya ile kurulan ilişkiler” nedeniyle uygulanacak yaptırımların yarın yürürlüğe gireceğine dair vurgular yapıldı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yaptırımların gerekçesini, ‘SSB’nin, Rusya hükümetinin savunma ve istihbarat kurumlarının parçası olan ya da bu kurumlar adına faaliyet gösteren bir şahısla kasti olarak önemli bir işlem gerçekleştirmesi’ olarak açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre yaptırım uygulanan kişi ve kurumlar;

  • SSB,
  • SSB Başkanı İsmail Demir,
  • SSB Başkan Yardımcısı Faruk Yiğit,
  • Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanı Serhat Gençoğlu
  • SSB Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı Grup Müdürü Mustafa Alper Deniz

SSB yaptırımlarla ABD’den ihracat lisansı alamayacak, ABD’nin ve bağlantılı olduğu uluslararası finans kuruluşlarının kredilerinden faydalanamayacak.

Yaptırım listesindeki yetkililer arasında Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Faruk Yiğit, Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanı Serhat Gençoğlu, Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı Grup Müdürü Mustafa Alper Deniz de yer alıyor.

  • Geçen yılın aralık ayında Washington yönetimi, söz konusu kurum ve yetkililere Rusya’dan S-400 alımını gerekçe göstererek yaptırım uygulamıştı.

Kaynak: Sputnik, BBC

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir