Yaptırımlar Avrupa’da İki Bankayı Vurdu

İsviçre merkezli yatırım bankası Credit Suisse hisselerinin finans piyasaları için sistemik risk oluşturacak şekilde düşmesi endişe yarattı. Alman yatırım bankası Deutsche Bank için de aynı sorunlar dile getiriliyor. Avrupa’da yeni bir bankacılık krizi yaşanabileceği konuşuluyor.

1.5 trilyon dolar varlık yöneten Credit Suisse’in hisseleri Şubat 2021’de 14.90 dolar düzeyindeyken, ekim itibariyle 3.90 dolara kadar gerilemiş durumda. Son bir yılda neredeyse yüzde 60 değer kaybeden bankanın CDS’lerinin (kredi risk primi) yaklaşık yüzde 15 artarak, 2008 yılından bu yana en yüksek düzeye ulaştığına dikkat çekiliyor. Deutsche Bank hisseleri de 2008 krizi sonrası yükseldiği 45 avro zirvelerinden 7.65 avro’ya kadar gerilemiş durumda.

2008 kriziyle çöken ve krizin sembolü haline gelen Lehman Brothers’ın durumuna benzetilen her iki bankanın da “sistemik olarak önemli finansal kurumlar” (SIFI) kategorisinde yani “too big to fail” (batmak için çok büyük) bankalar arasında olduğuna dikkat çekiliyor.

RUSYA’DA 10 MİLYAR DOLARLIK İŞ KAYBETTİ

Credit Suisse CEO’su Ulrich Koerner “Bankanın çok kritik bir anda olduğunu” söyledi, bankayı bulunduğu zor durumdan kurtaracak yeni bir geri dönüş stratejisi sumak için yatırımcılardan 100 gün süre istedi.

Bloomberg’in haberine göre yılın ilk yarısında yatırım bankacılığı alanında yaklaşık 1.4 milyar dolarlık kayıp açıklayan bankanın, Rusya-Ukrayna savaşının ardından  uygulanan yaptırımlar nedeniyle Rusya’da yaklaşık 10 milyar dolarlık iş kaybı yaşaması, hali hazırda sıkılaşan piyasalar nedeniyle zor günler yaşayan bankaya olan yatırımcı güveninin dibe vurmasına yol açtı.

Son bir yılda hisse değeri yaklaşık yüzde 60 düşen bankanın piyasa değeri Mart 2021’de 30 milyar Frank civarında iken mevcut değeri yaklaşık 10 milyar franga düştü. Banka, yatırım bankacılığı iş kolunda kapsamlı değişikliklere gitmeyi ve birkaç yıl içinde binlerce çalışanı işten çıkarmayı planlıyor.

Kaynak: https://www.aydinlik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir