Enerji Krizinden Çıkış Yolu: Hidrojen Enerjisine

Pandemiden bu yana enerji arzında yaşanan sıkıntılar akıllara alternatif enerji kaynaklarını getirdi. Buna ek olarak Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş doğalgaz tedariğinde ciddi sorunlara yol açtı. Petrol rezervlerindeki azalma, petrol fiyatlarındaki dalgalanma ve küresel ısınma temiz enerji arayışını hızlandırdı.

Bir taraftan yenilenebilir enerji arayışları artarken diğer yandan güneş enerjisi panelleri, hidroenerji santralleri ve rüzgâr Tribünlerinin doğaya ne ölçüde zarar verdiği tartışılmaya başlandı. Sanıldığı gibi yenilenebilir kaynaklarının da masum olmadığı enerji üretmek için kullanılan malzemelerin doğaya zarar verdiği anlaşıldı. Diğer taraftan güneş panelleri, rüzgâr türbinleri ve hidroenerji santrallerindeki enerji üretimi düzensiz olduğundan ihtiyaca tam anlamıyla cevap verememektedir. Bu durum arayışların devam etmesine yol açmaktadır.

Özellikle Avrupa’da enerji krizi sebebiyle alternatif enerji arayışları hızlandı. Enerji bağımsızlığını kazanmak isteyen ülkeler alternatif enerji kaynakları arayışı içine girdi. Bu arayışlar akılara eskiden beri geliştirilmeye çalışılan Hidrojen enerjisini getirdi.

Hidrojenin enerjiye çevrilebilme açısından 3 yöntem bulunmaktadır. Aşağıda bu yöntemleri inceleyeceğiz.

Gri hidrojen: fosil yakıtlardan elde edilir. Kömür, petrokimya vb. ürünlerinden elde edilir.  

Mavi hidrojen: Doğalgaz gibi görece daha temiz kabul edilen fosil yakıtlardan elde edilir. Doğalgaz pahalı bir fosil yakıt olduğu için yüksek maliyetli bir yöntemdir.

Yeşil hidrojen: Yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerji kullanılarak uygulanan elektroliz yöntemi ile sudaki hidrojen açığa çıkarılır. Açığa çıkan hidrojen depolanarak güneş ve rüzgârdan enerji elde edilemediği zamanlarda enerji istikrarını sağlayabilir. Depolanmaksızın hidrojenden enerji elde edilmek istendiğinde yakılarak santrallerde elektrik enerjisi elde edilebilir veya hidrojenli araçlarda kullanılabilir.  Bu yöntem ile diğer yöntemlerden daha temiz enerji elde edilmektedir.

Geleneksel yöntem olan santrallerden enerji elde etme yöntemi ile hidrojenden enerji elde etme yöntemi birleştiğinde yeni, zararsız ve sürdürülebilir enerji elde edilmektedir.  Yeşil hidrojen zararsız olduğu kadar maliyetli olmaktadır. Hidroliz yapılmadan önce su arıtılmalı, hidrojeni açığa çıkarmak için de enerjiye ihtiyaç duyulmaktadır.

Bugün kullanılan teknoloji ile mevcut fosil yakıtlarında  enerji elde etmek daha az maliyetli olsa da hidrojenden elde edilecek enerji maliyetlerini düşürmek için arayışlar sürmektedir. Yapılan araştırma, çalışmalar sonucu yeni geliştirilen teknoloji sayesinde maliyetler düşecektir.

Hidrojenden elde edilecek enerji maliyetleri düştüğünde dünyaya zararsız ve sürdürülebilir enerji sağlanabilecektir.  Hidrojen sadece zararsız olmakla birlikte özellikle enerji kaynakları kıt olan ülkelerin bağımlılığını azaltacaktır. Günümüzdeki enerji krizi de hidrojen enerjisi alanındaki çalışmaları arttırmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir