The Economist: Avrupa Rusya’ya Petrol Yaptırımları Uygulayarak Kendine Zarar Verecek

The Economist’te yer alan makalede, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’nın deniz yoluyla ihraç ettiği petrole tavan fiyat getirmesinin etkisinin sınırlı olduğu, bunun küresel petrol fiyatlarında artışa yol açarak Avrupa ekonomisine zarar vereceği belirtildi.

Makalede, Batılı ülkelerin Rus petrolüne “tavan fiyat getirmek” gibi tedbirlerinin “sorunlara çözüm” getirmediğinin altı çizildi.

Batılı ülkelerin uyguladığı çeşitli yaptırımlara rağmen, bu yıl Rusya’nın petrol ihracatındaki pozitif eğilimin sürdüğüne ve Rusya’nın ‘büyük kârlar’ elde ettiğine işaret edilen makalede, en büyük belirsizliğin, AB’nin tavan fiyat uygulamasına Moskova’nın ne tepki vereceği olduğu kaydedildi.

Moskova’nın çıkarlarına uygun görmemesi hâlinde enerji ihraç etmeyeceğini ve tavan fiyat uygulayan ülkelere petrol ve petrol ürünleri satmayacağını defalarca açıkladığı hatırlatılan makalede, “Dünyanın en önemli petrol üreticisi olarak, Rusya’nın, Batılı ülkelerin tavan fiyat uygulamasından dolayı gelecekte petrol ihracatını azaltması durumunda küresel petrol fiyatlarında büyük yükseliş yaşanması ve en nihayetinde, bundan Avrupa’nın zarar görmesi mümkün.” ifadelerine yer verildi.

Makalede, yaptırım, ambargo ve tavan fiyatı getirme gibi bir silah olarak kullanılan uygulamaların hem sınırlı etki yarattığı hem de reaksiyona yol açtığı belirtildi.

Kaynak: https://criturk.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir